Amagansett Residence 01
Amagansett Residence 02
Amagansett Residence 03
Amagansett Residence 04
Amagansett Residence 05
Amagansett Residence 06
Amagansett Residence 07
Amagansett Residence 08
Amagansett Residence 09
Amagansett Residence 10
Amagansett Residence 11
Amagansett Residence 12
Amagansett Residence 13
Amagansett Residence 14
Amagansett Residence 15
Amagansett Residence 16
Amagansett Residence 17
Amagansett Residence 18

Amagansett Residence

AMAGANSETT : 2100 SQ FT
COMPLETED : 2017

Nestled at the end of a long flag lot driveway in Amagansett, NY, a young couple purchased the property with intentions to construct a second home for their growing family. A home that would not only be comfortable for the immediate family but also serve and grow on busy summer weekends to accommodate extended family, friends, children and guests. The tight lot along with the sizable program culminated in the building envelope being pushed to every limit, restriction and regulation one could imagine. The resulting architecture possesses a traditional Hamptons cottage exterior juxtaposed with modern elements that help break up the single mass. Centered on the entry fa├žade is a large double story window that shrouds the floating switchback staircase on the interior. A bluestone patio wraps three sides of the home, which, in the rear, leads to a small in ground pool with a frameless glass railing. In the interior, custom white washed white oak floors run throughout the home as well as on the floating central staircase. For a more modern style of living, the open living, kitchen and dining area serve as one large entertaining space. In an area surrounded by sprawling Mcmansions, this tightly knit home functions more similar to that of a large NYC apartment by serving the perfect balance between maximized form with the right amount of function given the strict parameters. Large glass sliders open the living and dining rooms to the backyard patio and pool creating harmony between the indoor and outdoor spaces. Shaker style cabinets in the kitchen pair with a more contemporary staircase softened by the warmer wood tones of the vertical slats that surround it.